luni, 23 august 2010

,,GLASUL SATULUI--ZIARUL LOCAL AL COMUNEI MIROSLOVESTI"

,,Glasul satului "-este o publicatie locala care contine idei, informatii, publicitate, articole cu si despre satul si comuna Miroslovesti,editata cu sprijinul financiar al Consililui Local si al Primariei Miroslovesti. In prezent s-a ajuns la nr. 2. Cateva din articole:
-interviu acordat de primarul comunei Miroslovesti;
-prietenii nostri basarabeni,,Dulcea povara a unei prietenii romano-romane;
-cunoasterea si pretuirea culturii populare autentice;
-catedrala noastra-,,Biserica Sfanta Cuvioasa Parascheva'';
-fascinatia lecturii-de la d-na bibliotecara...
-elevii miroslovesteni in competitii judetene;
-parintele protopop ,,Pavel Postolache''-fiu al satului;
-unire-n fapta,nu in vorbe.
Colectivul de redactie , alaturi de  redactorul  coordonator inv. Gheorghe Parlea invita localnicii satului care au exercitiul comunicarii scrise sa devina colaboratori . Subiectele/temele scrise pot fi transmise la adresa de e-mail; glasul.satului@gmail.com.

joi, 19 august 2010

DONATIE DE CARTI ...DIN BASARABIA.!

        Timp de 5 ani de zile un profesor basarabean a dat ocolul lumii ca sa-si gaseasca fratii de neam si de limba dusi de destin in toate colturile lumii.Acesta este Vasile Soimaru-doctor in economie, originar din Cornova.Profesorul universitar de la ASEM Chisinau si-a gasit stramosi si in satul si comuna Miroslovesti. Asa am ajuns noi sa-i cunoastem personal si prin intermediul faptelor lor culturale pe cativa dintre exponentii intelectualitatii basarabene.Intre ei , un alt mult pretuit prieten basarabean, al nostru-Vlad Pohila-scriitor si gazetar , Nicolae Rusu-prozator-artista emerita Ninela Caramfil si nu in ultimul rand Nicolae Dabija -tribunul basarabean cel mai ascultat si citit ca poet, gazetar si militant pentru drepturile nationale in Basarabia.Acesti distinsi prieteni basarabeni au venit in grup ca oaspeti dragi si onoranti la ,,Ziua Comunei". Scriitorul Vasile Soimaru a primit cu acest prilej diploma de Cetatean de Onoare al comunei Miroslovesti, iar ceilalti Diploma de Onoare a comunitatii noastre. Acest grup de scriitori au donat un numar de carti, ziare, sd-uri bibliotecii comunale, cu autograf de  la  autori, generozitate pentru care cititorii nostri le poarta recunostiinta.














joi, 12 august 2010

MONUMENT ISTORIC - BISERICA DIN LEMN ,,CUVIOASA PARASCHEVA''

      Biserica din lemn cu hramul ,,Cuvioasa Parascheva'' din Miroslovesti, a fost construita in anul 1756.Acesta biserica de tara prezinta trasaturile specifice stilului moldovenesc distinse aici in cupola boltita peste nava si in absidele laterale.Se remarca indeosebi planul longitudinal cu abside laterale specifice in Moldova preluat din arhitectura de zid.Incaperile sunt asezate de la vest la est in ordine;pridvor, tinda, nava si altarul.O alta trasatura caracteristica se distinge in interior in cupola larg desfasuratapeste nava si absidele laterale. Temelia este din piatra , peretii din barne de stejar, iar acoperisul cu dranita. Peretii sunt inalti , netezi ridicati din 14 randuri de barne fasonate din lemn crapate in doua.Ele sunt asezate doua cate doua intr-un singur rand. Dintre elementele de decor se distig in primul rand trei registre cioplite cu mult efect jur-imprejurul butei bisericii;un brau in funie dublat de o unda a apei peste talpa, un brau median de cruci cioplite in relief si un rand de ocnite sub streasina.
      Decoratia exterioara se intensifica in jurul locurilor de trecere dintr-o incapere in alta.Se disting astfel stalpii si grinzile pridvorului, portalul de intrare , decoratia bogata peste golurile dintre tinda femeilor si biserica barbatilor culminand cu iconostasul bogat decorat ce separa altarul de restul bisericii. Ferestrele sunt incadrate cu mici scobituri ,,in unghie''iar masa altarului este facuta dintr-un lemn care a crescut chiar pe acel loc.     
      Biserica din lemn a fost ridicata in partea noua a satului,,in Navrapesti, in batca dealului''deasupra raului Moldova cu lemne de pe acel loc.

joi, 5 august 2010

CITATE

 O BIBLIOTECA PUBLICA NU ESTE UN LUX CI UNA DIN NECESITATILE  VIETII....(H.W.BEECHER)

                 
                             


BIBLIOTECA ESTE UN CABINET MAGIC IN CARE EXISTA MAI MULTE SPIRITE VRAJITE .  (J.L. BORGES)

DIN ACTIVITATEA NOASTRA

BIBLIONET IN COMUNA MIROSLOVESTI

              Biblionet este un program finantat de Bill si Melinda Gates si gestionat de IREX , ce faciliteaza accesul gratuit la Internet si dotarea cu calculatoare performante, cu accesoriile si softurile aferente, bibliotecilor publice din Romania.Prin acest program biblioteca noastra a devenit un spatiu mai primitor, mai cautat , unde oamenii se pot intalni, informa si contribui la viata comunitatii. Biblioteca comunala Miroslovesti a intrat de la inceputul anului 2010 in posesia a 4 calculatoare, o imprimanta, un scanner, camere web, microphoane, toate cu acces liber si GRATUIT.Acest serviciu functioneaza, numarul de utilizatori este intr-o continua crestere, frecventa din ce in ce mai mare iar utilizatorii care apeleaza zilnic la aceste performante ale noii ere in care traim si muncim aduc multumire celor ce le-au putut produce in sufletele lor bucuria fara margini dar si necesitatea de a petrece timpul liber in fata unui calculator, de a vorbi si a se vedea cu rudele de peste hotare.




DESCRIEREA COMUNEI MIROSLOVESTI

Comuna Miroslovesti este situata in SE Podisului Sucevei(Podisul Falticenilor),ocupand jumatatea sudica a interfluviului Siret-Moldova ,lunca si terasele de pe stanga raului Moldova , in NV Judetului Iasi.Este strabatuta de la nord la sud de soseaua europeana E85, la 36 km distanta de orasul Roman si 38 km de orasul Falticeni. Comuna Miroslovesti are o populatie de 5040 locuitori si o suprafata de 70,65km. Vecinii comunei sunt;
-satul Boureni, comuna Motca-nord;
-municipiul Pascani-nord-est;
-satul Bratesti comuna Stolniceni-Prajescu-est;
-satul Muncelul de Sus, comuna Mogosesti-Siret sud-est;
-satul Tupilati comuna Tupilati, judetul Neamt sud-vest;
-satul Davideni comuna Tibucani, judetul Neamt vest;
-satul Pastraveni comuna Pastraveni judetul Neamt vest;
-satul Lunca Moldovei comuna Pastraveni judetul Neamt nord-vest;
       Din punct de vedere administrativ teritoriul comunei cuprinde satele;Miroslovesti-resedinta comunei, Verseni, Soci si Mitesti.  Morfometric relieful comunei prezinta o treapta joasa de lunca terasata cu latimi de 1-4km, ale carei altitudini descresc de la 255m Soci, pana la 235m Mitesti si un versant mai accentuat catre partea superioara si in deosebi la nord de Miroslovesti si mai domol ori larg terasat spre sud, sud-est. Geneza vaii Moldovei de pe teritoriul comunei , evolutia si caracteristicile geomorfologice de aici se integreaza in mod organic in evolutia de ansamblu a partii de vest a podisului Moldovei.

PROGRAMUL BIBLIOTECII COMUNALE

LUNI  9.00-17.00
MARTI 9.00-17.00
MIERCURI 9.00-17.00
JOI              9.00-17.00
VINERI       9.00-17.00
SAMBATA-LIBER
DUMINICA-LIBER

SERVICII OFERITE DE BBLIOTECA

-acces liber la informatie;
-oferirea de informatii bibliografice;
-imprumut la domiciliu al colectiilor uzuale;
-bibliografie scolara;
-imprumut publicatii periodice(ziare, reviste,);
-rezervari la cerere a unor carti indisponibile la momentul solicitarii;
-imprumut interbibliotecar;
-acces gratuit la Internet;
-xerocopierea unor documente;
-scanarea unor documente;
-marcarea unor evenimente, expozitii, concursuri, lansari de carte;
-studiul in sala de lectura a unor publicatii de referinta;
            Orice sugestie pentru imbunatatirea serviciilor noastre o asteptam la sediul bibliotecii comunale, sau pe adresa de e-mail:      lenutabiblioteca@yahoo.com