miercuri, 30 martie 2011

BIBLIOTECA --PRIETENA COPIILOR

  Elevii clasei I, de la Scoala Verseni sub indrumarea d-nei invatatoare Gavriluta Costina au vizitat astazi pentru prima data biblioteca publica din comuna..Actiunea a facut parte din proiectul ,,Biblioteca -prietena copiilor'', initiat de d-na invatatoare Gavriluta Costina avand ca obiectiv, cunoasterea de catre copii a rolului bibliotecii, stimularea gustului pentru lectura, a comunicarii orale, creativitatii, satisfacerea curiozitatii scolarilor pentru cea mai buna prietena ,,Cartea''.
  D-na bibliotecara le-a prezentat  date despre biblioteca, o miniexpozitie de carti cu scriitori romani, le-a povestit cum poti deveni un utilizator al bibliotecii, si le-a dat explicatii necesare in ceea ce priveste lucrul cel mai sfant,,Cartea''.Copii au fost atrasi de tot ceea ce au gasit ,ramanad impresionati cum se prezinta prietena lor-biblioteca. Cu zambetul pe fata si curiosi au fost asezati si-n fata calculatorului fiecare cu mausoul in mana navigand  si pe Internet.

marți, 15 martie 2011

SEZATOAREA ,,NUNTA DE LA SOCI "





    





                   In prima sambata din Postul Mare ziua de 12 martie se  sarbatoreste ziua lui San-Toader.
       Ca in orice comunitate umana si-n comunitatea miroslovesteana au loc momente cruciale din viata omului insotite de anumite obiceiuri. Comuna  Miroslovesti este renumita prin pastrarea obiceiurilor si traditiilor locale. Satul Soci din comuna Miroslovesti a fost in acesta zi gazda a unui eveniment cultural sub forma unei sezatori de la tara, intitulat ,,Nunta de la Soci ''. Sezatoarea , de pe meleagurile comunei Miroslovesti este o manifestare organizata de Consiliul Local in colaborare cu Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Iasi. Este al treilea an cand se organizeaza asemenea eveniment cultural in comuna noastra(primele doua avand loc in comuna ). Deci putem spune ca in ultimii trei ani traditiile comunei Miroslovesti au reinviat, gratie interesului deosebit al D-nului Primar Ionut Gospodaru . La acest eveniment , au fost antrenati multi localnici din satul Soci imbracati in costume populare vechi de peste 100 ani cu trasaturi specifice zonei . Femei, copii, barbati varstnici si tineri au venit cu furci de tors, vartelnite, urzoi, scarmanatori de lana, impletituri, stative de tesut, pentru a reinvia obiceiul de altadata. S-au povestit obiceiuri de nunta, s-au spus glume , ghicitori, s-a tors, s-a tesut, s-a impletit  s-a cantat s-a strigat stigaturi de nunta , s-a invoalat o mireasa, s-a jucat zestrea miresei toate depanand amintiri de altadata.Un rol important l-a avut  si d-nul viceprimar Aioanei Liviu localnic din satul Soci, care prin rolul sau la sezatoare a avut si functia de nas al nuntii .
        Fiecare gospodina si-a adus si gustari traditionale specifice zonei din trecut.Coordonator al acestui eveniment din anul acesta a fost d-nul invatator Astanei Gheorghe. Au onorat cu prezenta:de la Iasi  D-nul  Director Adrian Ardeleanu , D-nul Primar al comunei Ionut Gospodaru, D-nul invatator Parlea Gheorghe, D-na bibliotecar Munteanu Lenuta, Consilieri locali;   Iordache Crina-Flavia, Gavriluta Costina, Rotaru Constantin.




                                       

miercuri, 9 martie 2011

DE ZIUA MAMEI,

               Ziua de 8 Martie este recunoscuta pe intreg Mapamondul ca sarbatoarea internationala a femeii.Luna Martie este prima luna a primaverii cand toata natura renaste si razele soarelui incepe sa ne mangaie usor. Pura coincidenta in acesta luna se sarbatoreste pe langa martisor si Ziua Femeii,a Mamelor. Femeia este cea mai importanta fiinta din lume, mama si iubita , elemente fara de care intregul univers nu ar exista.
            Mama -cel dintai cuvant, cel mai dulce zambet, cel mai sincer suflet, cel din urma vis. Cea mai dulce voce, cea mai grea durere, cea mai mandra floare, cea mai scumpa carte.