marți, 21 ianuarie 2014

,,HAI SA DAM MANA CU MANA!'' ZIUA UNIRII PRICIPATELOR ROMANE -24 IANUARIE



     24 Ianuarie este ziua in care sarbatorim an de an, din 1859 incoace, un mare eveniment al istoriei poporului roman: Unirea Principatelor, Unirea.

La 24 ianuarie 1859, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, Moldova si Tara Romaneasca, doua tari diferite in acele vremuri, s-au unit.

Primii pasi catre Unire s-au facut odata cu evenimentele revolutiei de la 1848, care, desi a fost inabusita, a demonstrat in mod categoric dorinta mare a romanilor de a se uni.

Dupa mai multe dispute, in Adunarea Electiva a Moldovei, a fost propus si ales in unanimitate Alexandru Ioan Cuza (5 ianuarie 1859) si la 24 ianuarie 1859, domn al Tarii Romanesti a fost ales acelasi Alexandru Ioan Cuza, “om nou la legi noi”, dupa cum aprecia Mihail Kogalniceanu, realizandu-se astfel Unirea Principatelor.

luni, 13 ianuarie 2014

15 IANUARIE 2014--DOR DE EMINESCU !



                                                

                                                   
                                             O zi în care mi-am reamintit de Eminescu. Nu l-am uitat, nu s-ar putea, ci doar l-am înlocuit pentru o frântură de timp cu poezia și drama timpului prezent.
Dar Eminescu trăiește prin fiecare dintre noi. Istoria noastră este și istoria lui. Suferința lui este și suferința noastră.
Fără să vrem, fără să știm, zi de zi, respirăm prin Eminescu așa cum o floare respiră prin trupul pământului, așa cum o pasăre respiră prin nemărginirea cerului. Cuvintele lui sunt apă și foc, întuneric și lumină, răsărit și apus, dragoste și ură, strigăt și rugăciune. Toate la un loc.
Ca într-o poveste de dragoste neștiută, necitită, neșfârșită îi recităm versurile în gând și ne hrănim cu poeziile sale. Mereu și mereu… Pentru că Eminescu nu e doar scriitorul nepereche al culturii române, nu e doar soarele universului nostru  literar, nu e doar cuvântul care despică adevărul de minciună. Eminescu este, înainte de toate, prima lecție de iubire și ultima lecție de dor.
Fără el, dulcea limbă română ar fi ca o mare fară pescăruși, ca un cer fără stele. Fără el am fi altfel.
De aceea, citiți-l pe Eminescu.
Poezia lui e unică.
Iubiți-l pe Eminescu.
E nemuritor…