miercuri, 27 ianuarie 2016

LOCOTENENT LA VARSTA DE 95 ANI IN SATUL SOCI COMUNA MIROSLOVESTI

     


          Mihai Dascalu din satul Soci comuna Miroslovesti este unul din cei mai putini in viata alaturi de altii care au  luptat pe campurile de lupta si s-au sacrificat pentru ca noi sa fim ceea ce suntem astazi. Ei ne sunt eroii nostri cu care noi ne mandrim mai ales in zi de sarbatoare.     Ziua de 26 ianuarie 2016 cand Mihai Dascalu din satul Soci a implinit frumoasa varsta de 95 ani administratia locala impreuna cu preotul din sat i-a pregatit o surpriza. Preotul satului ,Romica Siminciuc a tinut o rugaciune la biserica din sat pentru veteranii de razboi. Au fost prezenti elevii de clasele VII-VIII de la scoala Soci cat si de la scoala Miroslovesti insotiti de cadre didactice , primarul si viceprimarul comunei , personalul de la administratia locala, cativa localnici ai satului
precum si suprefectul judetului Iasi D-nul Bogdan Abalasei.
          .De asemenea au mai fost prezenti si reprezentanti ai Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi care au adus unul din cele mai frumoase cadouri -o diploma din partea secretarului din Ministerul Apararii Nationale .Preotul satului i-a daruit sarbatoritului o icoana in semn de pretuire si protejare, primarul comunei un cadou si un buchet de flori .Sarbatoritul a depanat amintiri cu cei prezenti, nu au lipsit si fotografiile care ne sunt martore peste ani si ani.




vineri, 15 ianuarie 2016

15 IANUARIE -166 ANI DE LA NASTEREA MARELUI POET MIHAI EMINESCU




                     In fiecare an pe data de 15 Ianuarie , poetul Mihai Eminescu ,,Luceafarul poeziei romanesti", ajunge la inimile celor care il omagiaza. Anul acesta se implinesc 166 ani de la nasterea celui mai mare poet roman, care, chiar daca il trecem cu vederea de-a lungul anului, se face simtit prin poemele sale cunoscute. Are cel mai lung poem de dragoste,,Luceafarul". Alte poezii cunoscute amintim :,,Somnoroase pasarele, Floare albastra, Scrisoarea I, Scrisoarea II,Scrisoarea III etc, Lacul, Revedere, Pe langa plopii fara sot, si multe altele -toate au ramas in memoria oricarui iubitor de poezie si nu numai.

vineri, 8 ianuarie 2016

O NOUA DONATIE DE CARTI DE LA PRIETENII BASARABENI





        Inca din primele zile ale anului 2016, biblioteca comunala a fost inzestrata cu o noua donatie de carti. Este vorba despre carti valoroase nu numai in sine , ci prin existenta autografelor , a dedicatiilor pentru biblioteca , continute in volumele oferite cu generiozitate de la prietenii nostri basarabeni.
     Pentru cei interesati vor avea posibilitatea sa deschida noi carti primite in colectia institutiei noastre. Printre aceste carti se numara si volumul de carte intitulat,,PASTORUL SOLITAR sau Naiul lui Vasile Iancu" autoare Rodica Iuncu.
    In acest volum este descrisa viata si activitatea naistului Vasile Iovu , de la inceputul carierei sale si pana in prezent. Fiecare capitol al cartii este ilustrat cu picturile Eleonorei Romanescu.
    Vasile Iovu este un naist din Republica Moldova nascut la 24 iulie 1950 in satul Bardar.La varsta de 10 ani Vasile studiaza flautul la Liceul ,,Ciprian Porumbescu''iar intre anii 1967-1971 e student la Academia de muzica ,,Gavril Musicescu'' din Chisinau , clasa de flaut si dirijat de orchestra.
    Naiul il ia in maini din indemnul inimii.Decisiva pentru adevarata cariera artistica a fost intilnirea sa cu Gheorghe Zamfir , care l-a indrumat si l-a binecuvantat intru cucerirea inaltimilor muzicii romanesti.
 Astfel Vasile Iovu, devine primul naist profesionist din stanga Nistrului si primul profesor in clasa de nai a Academiei de muzica, autorul primei ,,Metode de nai'' destinate invatamantului muzical mediu si universitar. Astazi aria preocuparilor repertoriale, stilistice si de gen ale interpretului este foarte extinsa: muzica populara, simfonica, de camera, usoara.