Biserica din lemn cu hramul ,,Cuvioasa Parascheva'' din Miroslovesti, a fost construita in anul 1756.Acesta biserica de tara prezinta trasaturile specifice stilului moldovenesc distinse aici in cupola boltita peste nava si in absidele laterale.Se remarca indeosebi planul longitudinal cu abside laterale specifice in Moldova preluat din arhitectura de zid.Incaperile sunt asezate de la vest la est in ordine;pridvor, tinda, nava si altarul.O alta trasatura caracteristica se distinge in interior in cupola larg desfasuratapeste nava si absidele laterale. Temelia este din piatra , peretii din barne de stejar, iar acoperisul cu dranita. Peretii sunt inalti , netezi ridicati din 14 randuri de barne fasonate din lemn crapate in doua.Ele sunt asezate doua cate doua intr-un singur rand. Dintre elementele de decor se distig in primul rand trei registre cioplite cu mult efect jur-imprejurul butei bisericii;un brau in funie dublat de o unda a apei peste talpa, un brau median de cruci cioplite in relief si un rand de ocnite sub streasina.
Decoratia exterioara se intensifica in jurul locurilor de trecere dintr-o incapere in alta.Se disting astfel stalpii si grinzile pridvorului, portalul de intrare , decoratia bogata peste golurile dintre tinda femeilor si biserica barbatilor culminand cu iconostasul bogat decorat ce separa altarul de restul bisericii. Ferestrele sunt incadrate cu mici scobituri ,,in unghie''iar masa altarului este facuta dintr-un lemn care a crescut chiar pe acel loc.
Biserica din lemn a fost ridicata in partea noua a satului,,in Navrapesti, in batca dealului''deasupra raului Moldova cu lemne de pe acel loc.
Foarte bun blogul. Foarte complete și bine gândite articolele. Secțiunile, iarăși sunt alese cum nu se poate mai bine. Am să fiu în continuare cu ochii pe dumneavoastră. Și eu, și Mișu Grinea, că și lui i-a plăcut.
RăspundețiȘtergereFelicitări.
Bogdan Ghiurco, BJ Iași.
Sugestie: Trebuie intrat în setările blogului și simplificate condițiile de postare a comentariilor. În momentul de față, trebuie să ai cont (profil) pe Blogspot, pe Wordpress sau pe altceva ca să poți comenta. Apoi, mai trebuie să introduci și un cuvânt de verificare, să previzualizezi ce-ai scris... Mult prea greoi. Și mă gândesc că sunt unii care renunță sau nu înțeleg pașii ăștia. De aceea, rugămintea mea este să moficați setările pentru comentarii. E în interesul tuturor.
RăspundețiȘtergereRASPUNS;
RăspundețiȘtergereCand simti ca-n jurul tau totul se prabuseste si primesti de la cei apropiati mesaje de multumire, de incurajare, poti gasi in tine curajul de a merge mai departe. De aceea acorda ragaz pentru cei la care tii, arata-le incredere , sprijin, curaj si lupta la nevoie , transmintandu-le speranta si ganduri bune prin aceste cuvinte.