Crestinii ortodocsi sarbatoresc astazi pe ,,Sfanta Cuvioasa Parascheva, ocrotitoarea Moldovei"'. Ziua de 14 Octombrie este o zi care atrage an de an sute de mii de pelerini la Iasi, oameni de pretutindeni care vin sa se inchine la moastele Cuvioasei , depuse in Catedrala Metropolitana. Chiar daca au trecut cateva secole de la moartea sa, Cuvioasa continua sa faca minuni , toti cei care ating moastele crezand in puterea lor de vindecare. Sfanta a trait in prima jumatate a sec al XI-lea . Parintii Cuvioasei erau persoane cumsecade , credinciosi, ravnitori spre cele sfinte. Sfanta Parascheva si-a petrecut anii copilariei in casa parintilor sub ocrotirea acestora. Cu sufletul mare, Cuvioasa Parascheva le-a daruit saracilor partea de avere care i se cuvenea de la parinti, retragandu-se in pustietate pentru a se dedica lui Dumnezeu. Vreme de cinci ani a ramas la Manastirea Maicii Domnului din Heracleea.
De aici, tanara a plecat spre Tara Sfanta, in dorinta de a-si petrece restul vietii in locurile benecuvantate de viata pamintesca a Mantuitorului Iisus Hristos. Insa tanara a visat intr-o noapte ca se va reintoarce in locurile copilariei. Din Constantinopol, Parascheva s-a indreptat spre Epivata, localitatea in care vazuse lumina zilei , fara sa spuna cuiva cine este si de unde vine. Cuvioasa s-a stins in locurile natale si a fost ingropata ca o straina, fara ca nimeni sa stie cine era si de unde venea. Alaturi de trupul plin de mireasma si neputrezit a fost ingropat un marinar. Insa unul dintre cei care au sapat groapa a visat intr-o noapte ca trebuie sa ia trupul Cuvioasei pentru a fi asezat la loc de cinste. Trupul Sfintei a fost dezgropat si asezat in Biserica Sfintii Apostoli din Epivata. De atunci, moastele Sfintei au fost duse dintr-o parte in alta si din cauza razboaielor si datorita altor imprejurari.
In 1641, dupa ce binecredinciosul domn Vasile Lupu al Moldovei a platit toate datoriile Patriarhiei din Constantinopol, carmuitorul ei de atunci , patriarhul Partenie I. a hotarat sa-i ofere, drept recunostiinta , moastele Cuvioasei Parascheva. Racla cu cinstitele moaste a fost transportata cu o corabie pe Marea Neagra, ajungand la Galati si apoi la Iasi. In ziua de 13 iunie 1641, moastele Cuvioasei Parascheva au fost asezate in biserica Sfintii Trei Ierahi. In 1887 sfintele moaste au fost mutate in Catedrala Metropolitana, unde se gasesc si astazi. Sfanta Cuvioasa Parascheva este considerata ocrotitoarea orasului Iasi si a intregii Moldove.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu